Friday, December 16, 2011


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Assalamualaikum,

Alhamdulillah, hari ni aku dapat mencuba satu resepi baru. Mee Bandung ^_^.. 1st time try dan alhamdulillah aku rasa mcm jadi. Bertambah nikmat lagi apabila dapat makan dengan org2 yg tersayang..=).

Jadi, aku just nak share resepi kat sini sebagai koleksi peribadi

Bahan-Bahan
1) Bawang merah
2) Bawang putih
3) Cili kering
4) Udang kering
5) Ubi kentang
6) Ayam/daging/seefood
7) Sayur (ikut suka hati)
8) Garam/perasa
9) Kacang Tanah
10)Mee
11) Telur

p/s: Kuantti terpulang. Mengikut jumlah hidangan.

Cara-Cara

1) Tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili kering (yang sudah d kisar).
2) Tunggu seketika, kemudian masukkan udang kering yang sudah d kisar halus.
3) Apabila cili kering sudah agak masak, masukkan ayam/daging/seefood ke dalam periuk.
4) Tambahkan sedikit air (best kalau guna air rebusan ayam/daging).
5) Apabila kuah agak2 dah mendidih, masukkan ubi kentang yang dah d rebus+lenyek kedalam kuah.
6) Then, masukkan kacang tanah yang sudah di kisar halus. Tambah air jika perlu.
7) Taburkan garam/perasa secukup rasa.
8) Then, masukkan telur.
9) Apabila sudah mendidih, dan rasa pun dah best, masukkan sayur dan hidang.

Tips
1)kalau tak nak telur tu pecah dalam kuah n nak buat ala2 separuh masak g tu, masak telur dalm periuk yg berasingan. Mean, korang ambil sedikit kuah n letak dlm periuk kecil,then pecahkan telur dalam tu.

Tara****** Girls Myspace Comments



( credit photo to sarah ^_^ )

Girls Myspace Comments

p/s: serius resepi ni amat mudah. Thnks to my ex-housmate sebb tolong ajarkan ^_^


~فَبِأَىِّ ءَالَآءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ~

No comments:

Post a Comment